Sağlık

Depremzedelere psikolojik destek nasıl verilmeli?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden 10 milyon vatandaş etkilenirken, çocuklar da bu bölümün değerli bir parçasını oluşturuyor.

Bu ortamda uzmanlar çocuklarla temasın kesilmemesi ve durumun ismine anlatılması gerektiğini hatırlatıyor.

Deprem enkazında çalışmalar devam ederken, hayatta kalan vatandaşlar için yaşam kuralları oluşturulmaya başlandı.

“Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri önemli”

Deprem bölgesinde bulunan çocuklara manevi olarak neler yapılması gerektiği konusunda önerilerde bulunan Manevi Danışman ve Rehberlik Uzmanı Barış Sezgin, psikososyal destek grubunun en acil şekilde bölgeye gitmesi gerektiğini söyledi.  Şu uyarıları hatırlattı:

“Çadır alanına bol bol oyuncak göndermeliyiz”

Çocuklarımız büyük ihtimalle çadır kentlerde olacak, öncelikle bu çadır kentlerde çocuklara yönelik rutinlerimizi oluşturmalıyız. Rutinler çocukların inanç sahibi olmasını sağlar. Çadır alanına bol bol oyuncak göndermeliyiz. Oyun oynanmalı, fotoğraf çekilmeli çünkü 3-12 yaş arası çocukların sözleri sözsüz ifadelerdir. Bu ifade kanallarının oluşturulması gerekiyor. Anne babalar da ne yapacaklarını pek bilmiyorlar ama lütfen konuşmayı değil konuşmayı, söylemeyi değil anlatmayı, hissetmeyi değil hissetmeyi seçin. Var olan bir gerçeklikten kaçamayız.

“Durum basit cümlelerle aktarılmalı”

Sezgin’in teklifleri şöyle:

3 yaşından küçük çocuklar bu kadarını anlayamaz. Çok daha kolay ve ilkel yansımaları var. Ebeveynlerinin duygularını taşırlar. Ancak 3 yaş üstü çocuklara anlatmak ve anlamlandırmak gerekiyor. Depremin ne olduğunu bilmedikleri için olayın yerini tespit edemiyorlar. Büyük bir güvensizlik duygusuna sahiptirler. Örneğin bir benzetme tekniği ile çocuklarımıza anlatabiliriz; “Yerin çok altında kayalar var ve yaşlandılar. Bu yüzden yavaş yavaş ufalanıyorlar ve yaşadığımız yer hareketleniyor.

“Fiziksel koşullar sağlandığında eğitim başlamalıdır”

Fiziki şartların sağlanması kapsamında eğitime orta yol yapılmadan başlanması önerisinde bulunan Sezgin, bu konuda şu bilgileri aktardı:

Fiziki koşullar elbette çok belirleyici olacak ama ne kadar hızlı eğitime başlarlarsa çocuklar o kadar çabuk rutinlerine döneceklerdir. Her şeyden önce, fiziksel güvenlik değerlidir. Bu sağlanır sağlanmaz, eğitim mümkün olan en kısa sürede başlamalıdır. Eğitim ayrıca bir rutin duygusu ve herhangi bir rutin güven duygusu verir. Rutine ne kadar hızlı ulaşırsak, çocuklar kendilerini o kadar güvende hissedeceklerdir.

haberseyhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu