Sağlık

Rastgele Burun Açıcı Sprey Kullanmayın!

Ülkemizde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen sorunlardan biri burun tıkanıklığıdır! Öyle ki her 5 kişiden biri günlük hayatı olumsuz etkileyen burun tıkanıklığı sorunu yaşıyor. Ancak tedavi edilmediği takdirde değerli hastalıklara davetiye çıkarabilen bu soruna karşı, dikkatsiz burun spreyi defalarca kullanmakta bir sakınca yok! Ancak burun tıkanıklığına neden olan değerli faktörlerin olabileceği ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Doç. Serap Önder , burun spreyinin dikkatsiz kullanımının altta yatan nedenleri belirlemeden ve tedavi etmeden yarardan çok zarar verebileceğini söylüyor. KBB Uzmanı Doç. Serap Şahin Başkan burun tıkanıklığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, toplumumuzda en sık yapılan 6 hatayı sıraladı, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Hayat kalitesini düşürmesine rağmen tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilen burun tıkanıklığı; Alerjiden üst solunum yolu enfeksiyonuna, kemik eğriliğinden sinüzite, rinitten (alerjik rinit) burun ve geniz eti sorunlarına kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Doç. Serap Önder Ülkemizde bebek, çocuk ve yetişkinlerde sık görülen bir sorun olan burun tıkanıklığının ihmal edilemeyeceğini belirten, “Kısa süreli burun tıkanıklığı bile yaşam kalitesini bozabilir ve uyku sorunlarına neden olabilir. Uyku kalitesinin bozulması da gündüz ders yorgunluğuna, ders performansının düşmesine ve dikkat dağınıklığına neden olabilir. Uzun süreli burun tıkanıklığı büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilerken, işitme sorunlarına, ağız açık uyumaya bağlı horlamaya, diş ve çene gelişiminde bozukluklara ve ayrıca sağlıklı nefes alınamayacağı için kalp başta olmak üzere önemli hastalıklara neden olabilir. meydana gelmek.

Altta yatan neden mutlaka belirlenmeli!

Burun tıkanıklığının altında yatan nedenin tespit edilerek bir an önce uygun tedaviye başlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Serap Şahin Lider, “Burun tıkanıklığı durumunda önce deniz suyu ile burnunuzu yıkayabilirsiniz ancak bir haftadan uzun süren burun tıkanıklığı durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Eğer problem geniz eti büyüklüğü veya geniz iltihabı, polip, konka gibi sorunlardan kaynaklanıyorsa cerrahi tedavi ile problem ortadan kaldırılabilir. Alerjiye bağlı burun tıkanıklığı durumlarında çeşitli ilaçlarla ve alerjenlerden (polenler, hayvan kılları, ortamdaki toz içeren maddeler, şekerli ve katkılı besinler vb.) uzak durularak sorun azaltılabilir. Ancak hasta tekrar alerjene maruz kaldığında şikayeti artabilir. Bu yüzden tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında genellikle beş gün içinde geçtiği için zaman zaman antibiyotik kullanımı gerekebilir. Altta yatan tıbbi bir sorun olmadığı tespit edildiğinde okyanus suları doğal içerikleri nedeniyle uzun süre kullanılabilir.”

Burun tıkanıklığında en sık yapılan 6 hata!

KBB Uzmanı Doç. Serap Şahin Lider, toplumumuzda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda burun tıkanıklığı durumunda bazı hatalar yapılabileceğine dikkat çekerek, gelişigüzel burun spreyleri kullanımının özellikle doktor tavsiyesi ile yapılması gerektiğinin altını çiziyor. arkadaşlar ya da internetten edinilen bilgiler, uzun vadede fayda yerine israf oluyor. “Burun spreyleri uzun süre kontrolsüz kullanılmamalı” diyen Doç. Dr. Serap Şahin Lider en yaygın yanılgıları şu şekilde açıklıyor;

  1. Burun tıkanıklığını normal kabul edip doktora başvurmamak,
  2. 5 günden fazla kontrolsüz burun spreyi kullanımı,
  3. Uyum ve ağız açık horlamayı normal kabul eden,
  4. İltihaplı her burun akıntısında antibiyotik kullanmak,
  5. Doktorun önerisine rağmen kortizon içeren spreyleri çekinmeden kullanmamak,
  6. Burun tıkanıklığına neden olan alerjen faktörlerini tespit edememek ve bu alerjenlerden uzaklaşamamak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu